vymaze sa Geografia
Vytlačiť
Administrator

Ekotopfilm svojou 44. ročnou tradíciou je najstarším festivalom na Slovensku a zúčastnil sa ho už 1 milión návštevníkov. 18.10. 2017  sa k tomuto počtu pridali aj žiaci GTA. Spolu s ostatnými sa zamýšľali nad tým, aké dôležité je udržiavať naše životné prostredie v čistote, prečo recyklovať a ako prispieť k jeho zlepšeniu.

Prečo sa oplatilo prísť na Ekotopfilm?

Mnohí z nás si ani neuvedomujú, v akých životných podmienkach sa dnes nachádza životné prostredie. Namiesto lúk, polí a parkov dnes stoja obchodné centrá a paneláky. Na festivale Ekotopfilm sa premietali filmy s environmentálnou tematikou.

Nedá mi nespomenúť Polly Higginsovú, ktorá ja predkladateľkou Zákona o Ekocíde. Je to významná osobnosť, ktorá rieši problematiku znečistenia životného prostredia. Do Bratislavy zavítala po prvýkrát,  kde bola hosťom Ekotopfilmu, aby šírila svoje názory ďalej. Stretnúť sa s ňou osobne sa nám, bohužiaľ, nepodarilo.

STOP Ekocíde:  Ekocída je definovaná ako ničenie rozsiahlych oblastí prírodného prostredia činnosťou, akou je nukleárna vojna, nadmerné využívanie zdrojov alebo ukladanie škodlivých chemikálií. Ide o negatívne vyžívanie ekosystémov.

Videli sme pár zvrátených filmov napríklad o tom, ako sa z krásnej bielej labute stala "olejnatka labutia" -  labuť, ktorá žila na jazere plnom odpadkov a s olejnatými škvrnami na povrchu. Na programe bolo aj množstvo ďalších filmov: (Ganga- zneSVATENÁ rieka, Dojedz to, ...), ktoré nám pripomínali, že je najvyšší čas začať sa správať šetrne k našej planéte ZEM.

Ku koncu prednášky sme sa dozvedeli aj niečo nové o Slovenských elektrárňach. Slovenské elektrárne v roku 2016 celkovo vyrobili 18 981 gigawatt-hodín elektrickej energie.

Čistá dodávka elektriny Slovenských elektrární dosiahla 17 242 GWh. Až 90 % dodanej elektriny bolo vyrobenej bez emisií skleníkových plynov – z produkcie jadrových, vodných, fotovoltaických elektrární a spaľovaním biomasy.

Použité zdroje:

http://www.ekotopfilm.sk/festivalove-noviny/                                                                  https://www.seas.sk/zakladne-udaje

Samuel Lipták, 3.A

graf ekofilm

 vedel ekofilm

 

ekofilm2017 1

 

ekofilm2017 2