vymaze sa Geografia
Vytlačiť
Administrator

Vo finále súťaže Misia Mars, ktorú organizujú Slovenské elektrárne v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA) sme zabojovali ako Potato team o výhru medzi piatimi tímami z celého Slovenska. Potato team tvorí  Soňa Kuliková (IV. A), Alexandra Suchá (IV. A), Dávid Slota (IV. C) a Filip Leško (IV. C).

Misia Mars je už druhým ročníkom celoslovenskej súťaže, v ktorej študenti stredných škôl vymýšľajú experiment realizovateľný na Marse alebo cestou naň. V prvom kole sme vytvorili video, ktoré nám zabezpečilo postup do druhého kola. V druhom kole sme pomocou powerpointovej prezentácie ukázali svoj návrh porote a študentom z viacerých stredných škôl a gymnázií.

12. decembra sme predstavili náš Zemiakový experiment na Marse v Energolande v Mochovciach. Experiment spočíval vo využití aeropónie pri pestovaní zemiakov na povrchu Marsu. Aeropónia je metóda pestovania rastlín bez použitia pôdy, kedy sa živiny dostávajú ku koreňom v podobe aerosólu.

Okrem prezentácií spolusúťažiacich sme si vypočuli zaujímavé prednášky odborníkov, ktorí tvorili porotu. Astrobiologička a predsedníčka SOSA, Dr. Michaela Musilová, rozprávala o hľadaní života na Marse, simulovaných misiách a spolupráci s ESA a NASA. Matej Poliaček, člen SOSA, nám opísal, ako vyzerala jeho simulovaná misia na Mesiac v poľskom stredisku ESA - Lunares. V stredisku Lunares sa okrem simulovaných misií na Mesiac organizujú aj simulované misie na Mars, keďže podmienky sú na Mesiaci a červenej planéte podobné. Tím RoboTech Vision, v zastúpení Ing. Peter Pásztó, PhD. a Ing. Martin Smoľák, predviedol fungovanie robota Androver 2, určeného pre simulovanú misiu ESA a prvého humanoidného robota Pepper, s ktorým sme sa mali možnosť odfotiť.

S naším návrhom experimentu sme sa umiestnili na druhom mieste. Celú súťaž hodnotíme veľmi pozitívne, pretože sme si zlepšili svoje rečnícke schopnosti i spoluprácu v tíme a popritom sa naučili niečo nové o červenej planéte, ktorú ľudia určite raz navštívia.

Viac si o nás môžete prečítať v médiách: https://www.tvkosice.sk/video/5c40351a4526ca7413dd03dc

Zostrih videa TV KOŠICE: https://data.tvkosice.sk/userdata/56/cf/06/31/45/26/ca/14/19/d7/1a/e8/56cf06314526ca1419d71ae8/videos/2019/1/17/f69229d8-b549-4772-84dd-3d6fcc9e7235.mp4

Alexandra Suchá (IV.A)