vymaze sa Cudzie jazyky
Vytlačiť
Administrator

Je to už pár dní, čo sme sa zúčastnili perfektného výletu. Exkurzia bola naplánovaná na päť dní, z toho takmer dva sme strávili cestovaním a naše horlivé srdcia podskočili pri každom pohľade na malebné toskánske domčeky s okenicami.

Prvým cieľom tejto výpravy bola Florencia – mesto, kde renesancia nadobúda doslova nadčasový charakter. Vynikajúce jedlo, sochy, chrámy, atmosféra, ktorá do tohto mesta láka denne tisíce turistov. O romantickú atmosféru sa postaral aj večerný dážď, z ktorého si domáci nerobili hlavu. Pozorujúc melancholické kvapky dažďa a za sprievodu oznamov v taliančine, sme sa vlakom a autobusom dopravili do hotela v meste Montecatini Terme. Navštívili sme aj Assisi, mesto, kde žil a pôsobil sv. František. Assisi si ma získalo svojou výnimočnosťou, architektúrou a výhľadmi na región Umbria. Posledný deň nás autobus dopravil do Sieny. Siena je mesto, ktoré je absolútne iné než ostatné vyššie spomenuté, no zároveň dokonale reprezentuje klasickú predstavu o stredovekom živote v Taliansku. A to napríklad svetoznámymi pretekmi konských dostihov. Práve tieto preteky, teda Palio, sa na pár dní stávajú dôvodom, prečo do Sieny prichádzajú turisti nielen z Talianska, ale aj z celého sveta. Musím podotknúť, že domáci si veľmi vychutnávajú atmosféru a množstvo výhod plynúcich z vyhraných pretekov. Našou úplne poslednou zastávkou bolo mesto plné viníc. V San Gimignane panoval relatívny pokoj. Kaviarne na uliciach poskytovali oddych a úľavu pre unavených turistov.

Som veľmi vďačná, že som mala možnosť zúčastniť sa takejto akcie a počuť taliančinu aj mimo učebne a posluchových cvičení. Zažili sme krásnych päť dní a domov sme odchádzali šťastní a oddýchnutí. La vitaè bella!

                                                                                                                                                             Lucia Balogová, 2.B

taliansko 4