vymaze sa Anglický jazyk
Vytlačiť
Administrator

Baskicko je autonómne spoločenstvo ležiace medzi Pyrenejami a Biskajským zálivom. Práve tam sa na začiatku septembra rozhodlo vydať 35 dobrodruhov z GTA. Odhodlali sme sa ešte na chvíľu odložiť učebnice a tešiť sa z prázdnin o pár dní dlhšie.

Celí natešení a pripravení spoznávať baskickú kultúru sme sa autobusom rútili k malému baskickému mestečku Oňati. Na ceste tam sme sa zastavili v Ženeve, kde sme navštívili prírodovedné múzeum a Ženevské jazero so 140 metrov vysokým vodotryskom. V Lurdoch sme sa zúčastnili svätej omše a stihli prejsť niekoľko zaujímavých uličiek. Nervózni a plní očakávaní sme dorazili do našej destinácie, kde nás už čakali naši noví priatelia, s ktorými sme si už dlhšie písali. Aj napriek únave sme ešte v ten deň vychutnali futbalový zápas a preskúmali ulice v Oňati. Počas nášho pobytu sme navštívili aj miestnu školu, kde sme sa naučili základné baskické frázy. Taktiež sme podnikli výlety do okolitých miest – Bilbao, San Sebastian a hlavné mesto provincie Vitoria-Gazteiz.

Baskovia nás zasvätili do miestnych zvykov a taktiež nám ukázali nádhernú okolitú prírodu. Zúčastnili sme sa prehliadky miestneho chrámu a podarilo sa nám zaplávať si v Atlantickom oceáne. Čas nám ubehol ako voda a ani sme sa nenazdali a nadišiel čas lúčenia.

So slzami v očiach sme nastúpili do autobusu pripravení na našu poslednú zastávku – Nice. Nedeľu sme strávili potulkami po tomto francúzskom meste. Zažili sme svätú omšu vo francúzštine a stihli sme sa okúpať v Stredozemnom mori. Domov sme sa vrátili plní zážitkov a nových priateľstiev.