vymaze sa GTA
Vytlačiť
Administrator

V pondelok 28. januára 2019 naša škola slávila veľký sviatok. Privítali sme otca Viliama Dóciho OP, nášho absolventa, ktorý momentálne pôsobí v Ríme. Spolu s otcom Charbelom, naším školským kaplánom, a otcom Bohušom celebroval svätú omšu pri príležitosti oslavy sviatku svätého Tomáša Akvinského. Ako názov nášho gymnázia napovedá, svätý Tomáš Akvinský je patrónom našej školy a jeho sviatok sme oslavovali o to radostnejšie, že sme už mali uzavreté známky a nemuseli si robiť starosti s ich opravovaním.

Po slávnostnej svätej omši sme sa presunuli do telocvične, kde mal otec Viliam odbornú prednášku o svojej práci v Ríme. Otec Viliam, okrem toho, že je dominikán, je aj prezidentom Historického inštitútu Rádu dominikánov. Rozprával nám o starých knihách: o tom, ako putovali z jednej knižnice či kláštora do druhej, aby sa zachránili, pretože ako sa dnes kradnú šperky, tak sa kedysi kradli knihy. Dokonca sa na jednej knihe našli stopy po reťazi, ktorou bola pripevnená ku stolu. Taktiež sa v minulosti stávalo, že diela, ktoré spolu nesúviseli, boli zviazané do jedného zväzku, pravdepodobne kvôli ekonomickým dôvodom. A v knihách ako Biblia sa už dopredu rátalo s tým, že k textu budú neskôr potrebné komentáre, preto pôvodný text bol napísaný uprostred strany a po bokoch ostalo voľné miesto, ktoré využili nejedni učenci. V archíve ich knižnice sa našiel členský preukaz ružencového bratstva, ktorý patril istému pánovi z Košíc. Takže Košice a Rím sú si bližšie, ako sme si mysleli.

Záver dňa patril Maškarnému bálu, ktorý organizovala naša študentská firma SIDE v Dome umenia. Súčasťou programu bola aj živá hudba v podaní sláčikového kvarteta, tombola a vyhlasovanie kráľa a kráľovnej plesu. Výborne sme sa zabavili a užili si aj tajomnosť škrabošiek, hoci sme si ich kvôli pohodliu rýchlo zložili.

Oslavná atmosféra pokračovala aj na druhý deň. Dôvodom boli promócie študentov 4. ročníka Stredoškolského programu Kolégia Antona Neuwirtha. Kolégium Antona Neuwirtha na našom GTA-čku ponúka už piaty rok ročný študijný program pre všetkých, ktorí chcú popri bežnom štúdiu robiť niečo naviac. Jeho náplňou je rozvíjať kritické myslenie študentov cez stretnutia so zaujímavými ľuďmi, diskusie a rozbory textov od Johna Henryho Newmana, C. S. Lewisa, Roberta Speamana, Tymothyho Snydera a mnohých ďalších. Promócie sme začali sv. omšou v Kostole Krista Kráľa, ktorú celebroval otec Charbel, a po nej sme sa presunuli do prednáškovej miestnosti. Po vstupe moderátora Juliána Lukáčika sa nám prihovorila pani riaditeľka, sr. Adriana, a po nej Michal Čop, manažér stredoškolských kolégií. Za našu celoročnú snahu sme napokon z ich rúk obdŕžali diplomy. Za nás sa celému vedeniu školy i Kolégia Antona Neuwirtha poďakovala Ivana Pinčáková.

Potom sme sa mohli pustiť do starostlivo pripraveného pohostenia. Počas celého uplynulého školského roka, keď sme boli súčasťou Kolégia, sme sa toho veľa naučili, upevnili si staré priateľstvá aj spoznali nových ľudí a zažili veľa pekného. Ďakujeme za túto skvelú príležitosť. Všetkým, ktorí ešte váhajú, či sa oplatí ísť do Kolégia radím: Neváhajte a choďte!

Alexandra Suchá a Peter Šofranko, 4.A

IMG 0691 1

IMG 0660 1

IMG 0658 1

IMG 0696

IMG 0658 1 

IMG 0724

IMG 0698

IMG 0733