Sprachdiplom
Vytlačiť
Administrator

Nemecký jazykový Diplom KMK 1. a 2. stupňa ( DeutschesSprachdiplomStufe II)  prebieha pod záštitou organizácie ministerstiev kultúry a školstva Spolkovej republiky Nemecko - Stálou konferenciou ministerstva kultúry. Ide o skúšku žiadanú na celom svete, ktorá prebieha v krajinách severnej pologule na jar a v krajinách južnej pologule na jeseň v presne zadaných termínoch a skúšobné zadania sú vypracované centrálne. Cieľom takéhoto projektu je  porovnateľnosť a rovnocennosť skúšok. Za kvalitu skúšok zodpovedá orgán Stálej konferencie ministerstva kultúry- Centrálny orgán pre Nemecký jazykový diplom. V jednotlivých krajinách sú za garantovanú kvalitu prípravy a priebehu skúšok zodpovední poradcovia tzv. Centrálneho úradu pre školy v zahraničí .

DeutschesSprachdiplomStufe II. platí ako doklad o jazykových znalostiach, ktoré postačujú pre štúdium na nemeckých vysokých školách. Keďže je slovenská maturita uznaná ako ekvivalent nemeckej Abitur, môže byť absolvent NJD imatrikulovaný na nemeckej vysokej škole bez ďalších skúšok. Nemecký jazykový Diplom KMK 2. stupňa (DSD II.) je uznávaný aj v kruhoch nemeckého priemyslu a je v nich často považovaný za dôkaz pokročilých znalostí nemeckého jazyka.

Jazyková skúška DeutschesSprachdiplom II.  zodpovedá jazykovej úrovni B2 / C1 podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre cudzie jazyky.

DSD II. je testom jazykovej zručnosti, nie skúškou kvalifikácie. Testuje sa výsledok študijného procesu, nie všeobecné jazykové znalosti. Z toho vyplýva, že skúške musí predchádzať dlhoročná príprava,  na skúšku orientovaná a vopred plánovaná. Skúška je nemeckou stranou organizovaná úplne bezplatne, nevznikajú pri nej žiadne poplatky tak za prípravu ako aj za prevedenie skúšky. Práve naopak, školy so zameraním na Diplom KMK 1. a  2. stupňa sú materiálne podporované (študijné materiály, pomôcky a pod.) Vysvedčenie ( doklad) o skúške je nemeckým dokumentom, ktorý je odovzdaný priamo absolventom skúšky.


DSD II. sa rozdeľuje na 4 časti :
Testované zručnosti a trvanie jednotlivých častí skúšky:
1. čítanie s porozumením 75 minút +10 minút,
2. počúvanie s porozumením 40 minút + 10 minút,
3. písomný prejav 120 minút,
4. ústny prejav 20 minút na prípravu a 20 minút skúška.
Osvedčenie skúšať študentov, ktorí sa prihlásia na DSD II. stupňa,  získali vyučujúci nemeckého jazyka  p. Valéria Solivajová a p. Claudia Morgenstern.  Toto osvedčenie vydal Centrálny výbor pre Nemecký jazykový diplom Stálej konferencie ministrov kultúry SRN .

Od roku 2013 žiaci našej školy majú možnosť urobiť si aj Nemecký jazykový diplom KMK 1. stupňa (DSD I).

Jazyková skúška DeutschesSprachdiplom I.  zodpovedá jazykovej úrovni A2 / B1 podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre cudzie jazyky.

DSD I.  sa rozdeľuje na 4 časti:
Testované zručnosti a trvanie jednotlivých častí skúšky:
1. počúvanie s porozumením 40 minút + 10 minút,
2. čítanie s porozumením 60 minút + 10 minút,
3. písomný prejav 75 minút,
4. ústny prejav 15 minút skúška.

Osvedčenie skúšať študentov, ktorí sa prihlásia na DSD I. získala vyučujúca nemeckého jazyka p. Miroslava Balaščáková. Toto osvedčenie vydal Centrálny výbor pre Nemecký jazykový diplom Stálej konferencie ministrov kultúry SRN.

Mgr. Andrea Antesová